think&travel

10 NAJLEPŠIH MUZEJA I GALERIJA NA SVETU

Mnogo je razloga za putovanjem i svi volimo da smo turisti: istražiti, iskusiti, naučiti i upoznati nove ljude. Učenje o kulturi mesta koja posećujemo, velika je prilika koju kroz putovanja dobijamo. Koji su najbolji nacini za ucenje o kulturi? Neki bi rekli da treba da obiđete sve muzeje koji Vam se nađu na putu, drugi bi Vas savetovali da se izgubite u uskim uličicama grada i provedete vreme na punim pijacama ili u bučnim barovima.

Ne postoji tačan ili pogrešan odgovor na ovo pitanje. Najbolji je odgovor da isprobate sve ove opcije i čak ih i prevaziđete. Ne postoji ograničenje u kapacitetu za naše učenje i treba iskoristiti sve prilike na koje naiđemo. Zato Vas pozivamo na putovanje kroz najbolja mesta na kojima je kultura obično skrivena.

1. Luvr – Pariz, Francuska

Veliki Luvr je zapravo bio palata i kraljevska rezidencija različitim francuskim monarsima. U 18.veku zgrada je počela da se koristi kao muzej umetnosti i postepeno su građevini dodavane nove galerije i nova krila. Stalnim usavršavanjima i nabavkama velikih umetničkih dela, Luvr je postao jedan od najvećih svetskih muzeja sa preko 35.000 umetničkih dela. Ovde možete putovati kroz vreme celom Evropom! Svoj dom ovde su našle slike najvećih umetnika : Da Vinčija, Mikelanđela, Rembranta. Njihova remek dela oslikavaju različite epizode najvećih istorijskih događaja ali i svakodnevnih životnih momenata.

Obilaskom gelerija, proći ćete kroz istoriju ljudske civilizacijeod antičkog Rima i Grčke, do Egipta i Azije. Najpoznatije delo Luvra je svakako Mona Lisa Leonarda da Vinčija.

Ako ste zaljubljenik u umetnost, definitivno treba da odvojite barem 2 cela dana za obilazak svih galerija. Luvr je najposećeniji muzej na svetu koji godišnje prihvati najmanje 9 miliona posetilaca.

 

MUZEJI - Louvre

2. Metropoliten muzej – Njujork, SAD

Muzej umetnosti Metropoliten otvoren je za javnost 1872.godine i bio je prvi, a danas i najveći muzej u Sjedinjenim državama. Sve je počelo 1866.godine u Francuskoj kada je grupa Amerikanaca pokrenula inicijativu za sakupljanje umetnina iz celog sveta sa ciljem umetničkog obrazovanja američkih građana. Danas, muzej sadrži preko 2 miliona umetnina iz celog sveta, pokrivajući period od praistorije do 21.veka. Met ima 17 odeljenja posvećenih slikama, skulpturama, crtežima, grafikama, fotografijama, naoružanjem, kostimima i muzičkim instrumentima.

Poseduje 27.000 predmeta iz antičkog Egipta čime predstavlja najveću kolekciju egipatske umetnosti van Kaira. Najpoznatija umetnina je 7 tona teška sfinga vladarke Hatšepsut prikazane sa telom lava i ljudskom glavom. Muzej svake godine poseti oko 6 miliona posetilaca, što ovaj muzej čini najposećenijim posle Luvra.

MUZEJI - The Metropolitan Art Museum

3. Britanski muzej – London, UK

Za dva ipo veka postojanja Britanski muzej je obogatio svoju kolekciju sa 71.000 umetnina, koje je posedovao 1759., na današnjih skoro 8 miliona. Sa svojih 10 odeljenja, muzej čuva istorijska i umetnička dela , kao i arhitektonske komade iz celog sveta. Ovde se mogu naći i jedinstveni dokazi antičkog vremena i primeri kreativnosti 21og veka.

Britanski muzej je takođe i dom čuvenom kamenu Rozeta – ključu za dešifrovanje hijeroglifa, različitim kolekcijama novčića, kineskoj keramici, satovima i izložbama koje predstavljaju egipatski život i kult mrtvih. Godišnje ovaj muzej poseti oko 5,5 miliona posetilaca. Ovo nije mesto samo za zaljubljenike u istoriju jer poseduje od svega po nešto i sigurno ćete naći nešto da vas zadiviako ne izložbe, a onda barem arhitektura same zgrade.

MUZEJI - British Museum

4. Egipatski muzejKairo, Egipat

Sadašnja zgrada muzeja otvorena je za javnost 1902.godine izlažući 35.000 artefakata. Danas, sa trenutnih 160.000 predmeta, muzej pokriva 5.000 godina egipatske istorije – od praistorije do Rimskog perioda. Suvišno je reći da ovaj muzej poseduje najveću kolekciju egipatske umetnosti u svetu. Sve što je predstavljalo antički Egipat može se tamo naći: od papirusa, grnčarije, nakita i novčića, do sanduka, predmeta iz grobnica faraona i mumija kraljeva. Svake godine Egipatski muzej poseti oko 2,5 miliona posetilaca. Ako želite da zavirite u to kako su Egipćani živeli pre više hiljada godina, ili da vidite neko od blaga kralja Tutankhamona, ovaj muzej je sve što vam treba.

MUZEJI - The Egyptian Museum

5. Zabranjeni grad – Peking, Kina

Zabranjeni grad bio je kineska carska palata od 1420. do 1912.godine – od dinastije Ming do kraja dinastije Ćing. Nalazi se u centru Pekinga i danas se u njemu nalazi muzej koji se prostire na 72 hektara i sastoji se od 980 zgrada. Bio je dom careva kao i ceremonijalni i politički centar kineske države skoro 500 godina. Kompleks predstavlja primer tradicionalne kineske arhitekture palata i uticao je na kulturni i arhitektonski razvoj Istočne Azije. 1987.godine proglašen je Svetskom kulturnom baštinom sa najvećom kolekcijom očuvanih antičkih drvenih struktura u svetu. Velika kolekcija koju muzej poseduje, nadogradnja je carskih kolekcija dinastija Ming i Ćing. Sa godišnjom posetom od preko 14 miliona posetilaca, ovaj muzej je najposećeniji muzej na svetu.

MUZEJI - Zabranjeni Grad

6. Vatikanski muzeji – Vatikan

Vatikanski muzeji su muzeji grada Vatikana locirani u okvirima granica ovog grada-države.

Nalaze se u Vatikanskoj palati koju čini 1400 soba, čime je ovo izvanredno važan muzejski sklop, kako zbog množine i vrednosti remekdela koje su pape skupljale vekovima, tako i zbog raskošnih prostorija u kojima su sama dela izložena. To je veličanstveni zbir zgrada s mnogobrojnim sobama, dvoranama, muzejima, galerijama, bibliotekama, kapelama, hodnicima, dvorištima i vrtovima, bogati svakojakim umetničkim blagom.

Najveća kolekcija neprocenjivih antikviteta i umetnina na svetu nalazi se u muzeju Pija i Klimenta, a najveća kolekcija italijanskih i evropskih slika se čuva u 18 soba vatikanske pinakoteke. Sa Vatikanskim muzejima su povezane veličanstvene Rafaelove sobe, ukrašene freskama ovog umetnika, a zatim i Sikstinska kapela, sa čuvenom tavanicom koju je oslikao Mikelanđelo.U sklopu muzeja nalazi se i Vatikanska biblioteka, najstarija i po broju rukopisa i bibliografskih rariteta, najbogatija u Europi.

Ove muzeje godišnje poseti preko 5,5 miliona posetilaca.

MUZEJI - VAtikan

7. Ermitaž– Sankt Peterburg, Rusija

Državni muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu predstavlja jednu od najvećih i najstarijih umetničkih i kulturno-istorijskih muzeja u svetu. Njegova ogromna zbirka izložena je u 6 zgrada na obali reke Neva, a glavna zgrada – Zimski dvorac, bio je nekada zvanična rezidencija ruskih careva. U više od 350 sala izloženo je 60.000 eksponata.

Kolekcija ovog muzeja začeta je 1764. kao zbirka umetničkih predmeta carice Katarine II a od 1852. otvoren je za javnost. Za dva i po veka u ovom muzeju je sakupljeno oko 3 miliona umetničkih i istorijskih eksponata, iz epoha od kamenog do savremenog doba. Danas je muzej Ermitaž prvorazredna turistička atrakcija koju godišnje obiđe 3 do 4 miliona posetilaca.Najznačajnija zbirka ovog muzeja je zbirka zapadnoevropskog slikarstva sa delima Mikelanđela, Da Vinčija, Rubensa, Rembranta, Van Goga, Pikasa, Matisa i drugih. Muzej je poznat i po svojoj arheološkoj zbirci, zbirci srednjevekovne evropske umetnosti, zbirci skulptura i primenjene umetnosti. Ermitaž je deo gradskog područja Sankt Peterburga koje je kao spomenik Svetske baštine pod zaštitom UNESKO-a.

MUZEJI - Ermitaz

8. Muzej Prado – Madrid, Španija

Španski Narodni muzej u Madridu, Prado, poseduje jednu od najboljih svetskih kolekcija umetničkih slika. Muzej je osnovao Fernando VII 1818.godine, a za javnost je prvi put otvoren 1819. pod nazivom “Kraljevski muzej slikarstva Prado”. Izložena dela sakupljana su preko 300 godina iz različitih kolekcija kraljeva iz dinastija Habzburga i Burbona. Nakon progona kraljice Izabele II 1868.godine muzej menja naziv u Nacionalni muzej Prado. Nakon toga, 1872. muzej je u svoju bogatu kolekciju uvrstio brojna nova umetnička dela koja su do tada bila u posedu španskih manastira. Posebno su zanimljive izvanredne kolekcije slika El Greka, De Goje, Velaskeza, Murilja De Ribera. Prado poseduje i bogatu zbirku skulptura antičke Grčke i Rima, kao i brojna remek dela flamanskih i italijanskih majstora. Prado godišnje poseti 2,5 miliona posetilaca.

MUZEJI - Prado

9. Rajksmuzeum – Amsterdam, Holandija

Rajksmuzeum je Narodni muzej Holandije u Amsterdamu, posvećen umetnosti i istoriji. Osnovan je 1800.godine Hagu odakle je preseljen u kraljevski palatu u Amsterdamu, a zatim 1885. i u sadasnje zdanje na Trgu muzeja, u neposrednoj blizini Van Gogovog muzeja. Iste godine otvoren je i za javnost. Nakon visegodisnjeg renoviranja, muzej je ponovo svečano otvoren 2013.godine i od tada beleži svoju rekordnu posećenost sa oko 2,5 miliona posetilaca godišnje. Iz svoje bogate kolekcije od milion predmeta sakupljanih u periodu od 1200. do 2000.godine, u stalnoj postavci prikizano je 8.000 predmeta velike umetničke i istorijske vrednosti. Svakako, najvrednija je kolekcija Među njima su i remek dela Rembranta, Halsa i Vermera. Manja aziska kolekcija izložena je u azijskom paviljonu.

MUZEJI - Rijksmuseum

10. Ufici – Firenca, Italija

Galerija Ufici predstavlja kompleks zgrada u Firenci i spada u jedne od najstarijih i najuglednijih muzeja umetnosti na svetu. Prvobitna namena ovih zgrada, podignutih u periodu 1559-1581. godine, bila je da služe kao arhivi, biroi i ministarstva Firentinske republike. Italijanska reč ufici znači biroi. Vremenom, ovde su se sakupljala umetnička dela, a zbirka je za javnost otvorena 1765.

Danas ovaj muzej predstavlja najveću renesansnu pinakoteku, odnosno zbirku sačinjenu prevashodno od slika, dok su u zasebnim muzejskim ograncima širom Firence smeštena ostala umetnička dela. Tako su skulpture i predmeti primenjene umetnosti nalaze u Nacionalnom muzeju Barđelo, etrurske zbirke u Arheološkom muzeju, nakit i dragulji u Muzeju zlatarstva u palati Piti, dok su neke slike po strogom kvalitativnom odabiru odnete u Galeriju Akademije. Renesansna dela i kultura savršeno se stapaju s ambijentom firentinske galerije, koja je i sama svojevrsno prekrasno umetničko delo, harmonično i skladno, savršeno uklopljeno u gradsku sredinu. Spoljašnju fasadu muzeja Ufici krase niše sa skulpturama čuvenih Firentinaca, vojskovođa, književnika i vladara.

Kolekcija galerije Ufici je najznačajnija kolekcija italijanskog renesansnog slikarstva u svetu. Pored toga, ona sadrži slike iz perioda XII – XVIII veka, sa mnogim delima nizozemskih, francuskih i nemačkih umetnika.

Ovu galeriju godišnje poseti skoro 2 miliona posetilaca.

MUZEJI - Ufici

Ukoliko želite da sami pretražite i rezervišete hotel ili istražite mogućnost samostalne rezervacije avio karata i paket aranžmana kliknite na:

ONLINE REZERVACIJE >

Podelite sa nama svoje želje, pitanja i planove za putovanje. Odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku i osmislićemo posebno kreiranu ponudu za Vas.

ONLINE UPIT >


©2022 think and travel
Powered by APRIL studio