think&travel

11 FANTASTIČNIH DESTINACIJA ZA KOJE MOŽDA NISTE ZNALI

1. Most Bastei (Nemačka)

Nalazi se iznad reke Elbe u Nemačkoj na 194 metra visine. Originalni pešački most izgrađen je od peščara 1824. godine, a zamenjen je postojećim kamenim mostom 1854. godine. Sa mosta se pruža savršen pogled na neverovatne oblike reljefa. Ovaj most ljudi rado obilaze već dve stotine godina.

Most Bastei nalazi se u blizini banjskog grada Rathen, na Lužičkoj gori. Do njega se iz Berlina može stići za tri sata vožnje vozom (karta košta oko 40 eur), iz Drezdena za čak 30 minuta (karta košta oko 7 eur), ili plovidom Elbom.

Bastei-660x495

2. Popeye naselje (Malta)

Naselje rustičnih i trošnih kućica, prvobitno je bilo izgrađeno za potrebe snjimanja mjuzikla Popeye iz 1980. godine, a sada je otvoreno kao muzej i zabavni park za celu porodicu.
Iz La Valete se do ovog zabavnog parka može doći autobusom koji saobraća na svakih pola sata, a vožnja traje oko 30-40 minuta. Autobus saobraća do mesta Marfa odakle do parka možete doći i pešice za 20-ak minuta ili vožnjom za 5 min.

Popeye--660x440

3. Kapadokija (Turska)

Ovo je drevna regija u centralnoj Anadoliji koja se smatra ”Kolevkom hrišćanstva”. Poznata je po podzemnim gradovima, pećinskim crkvama i kućama uklesanim u stene. Ova neobična regija, koja svojim pejzažom podseća na reljef Meseca, pod zastitom je UNESCO-a.
Iz Ankare se do Nevsehira, koji je glavna provincija Kapadokije, može doći autobusom za 5h i 30 minuta ili redovnim avio-linijama.

Kapadokija-660x425

4. Imanje Quinta da Regaleira (Portugal)

Imanje smešteno u blizini istorijskog grada Sintre, pod zastitom je UNESCO-a i zajedno sa ostalim palatama u ovoj oblasti (Pena, Monserrate, Seteais palaces) čini glavnu atrakciju ovog grada. Sastoji se od romantične palate i kapele, kao i luksuznog parka sa jezerima, pećinama, lavirintom, bunarima, klupama i fontanama. Palata je takođe poznata i kao “Palata Monteira Milionera”, po nadimku prvog vlasnika, Antonia Augusta Carvalho Monteira.
Iz Lisabona se do Sintre stiže za 40 minuta vozom (cena vožnje je oko 17 eur).

Quinta-da-Regaleira1-660x438.jpg-1

 

5. Le Mont Saint-Michel (Francuska)

Stenovito ostrvo u istoimenom zalivu više od 1000 godina cilj je hodočasnika i turista. Mont-Saint-Michel strmo se uzdiže iz plitkog mora, u prošlosti se do njega moglo doći samo kad je oseka, dok danas nasip povezuje ostrvo sa kopnom. Mont Saint-Michel je takođe zaštićen od strane UNESCO-a.
Iz Pariza se do ovog ostrva može doći kombinacijom voza i autobusa (putovanje traje oko 4h) , ili iz bližih gradova kao sto su Rene (za 1h i 30 minuta- 20 eur cena karte) i Dol de Bretanja (30 min autobusom-7 eur cena karta).

Le-Mont-Saint-Michel-660x438

6. Plava laguna (Island)

Do Plave lagune se iz Rejkjavika može doći autobusom koji saobraća tri puta dnevno za 1h, karta košta oko 25 eur, ili jednostavnije taksijem. Ovo je definitivno jedno od najlepših mesta na svetu za nezaboravno kupanje.

Plava-laguna-660x412

7. Viseća bašta Markesaka u Francuskoj (Les Jardins suspendus de Marqueyssac)

Deo je kompleksa “Dvorca Markesaka” (Château de Marqueyssac) iz 17. veka koju je sagradio Bertrand Vernet de Markesak (Bertrand Vernet de Marqueyssac), savetnika francuskog kralja Luja XIV. Nalazi se u mestu Vezac do kog se može doći iz Pariza avionom za 1h i 25 min, letovi sa aerodroma Orly saobraćaju svakoga dana do aerodroma Aurillac, a zatim sledi vožnja do odredišta koja traje 30ak min. Takođe, moguća je i vožnja vozom, ali i pristup iz bližih gradova kao sto su Tuluz, Bordo… Tokom letnjih meseci, ova bašta je svakog četvrtka osvetljena hiljadama sveća.

Les-Jardins-suspendus-de-Marqueyssac-660x329

8. Kamene grobnice u Miri (Turska)

Najbliže mesto ovoj atrakciji je Antalija iz koje se stiže za 2 i po sata, najpre autobusom do Finikea (za 1h i 40 min, na svakih 4 sata polazak iz Antalije), a zatim autom do Mire (za 50 min). Ovde se nalazi i crkva posvećena Svetom Nikoli, čuvenom Biskupu iz Mire po kome je nastao mit o Deda Mrazu.

Kamene-grobnice-u-Miri-660x439

9. Dolina Kadiša (Liban)

Iz glavnog grada Libije Tripolija se do ove atrakcije stiže za nešto više od 1 i po sata vožnje, iz Bejruta za 2 i po sata, iz Biblosa 1h i 40 minuta. Dolina Kadisa nalazi se pod zaštitom UNESKO-a kao jedan od najznačajnijih ranih hrišćanskih naseobina na svetu.

Dolina-Kadisa-660x381

10.Planina Ai-Petry (Ukrajina)

Jedna od najlepših planina u Ukrajini. Predstavlja deo Krimskih planina, nalazi se iznad gradova Alupke i Koreiz, a posebnu znamenitost čini dugi viseći most koji se proteže s jednog vrha na drugi. Postoji i žicara koja prevozi putnike od Alupke do vrha. Iz Sevastopolja se do Alupke može stići autobusom za 1h i 30 minuta, a polasci su na svakih sat vremena. Karta košta oko 6 eur.

Ai-Petry-660x439

11. Oaza Huakačina (Peru)

Na 8 km južno od grada Ice u juznom delu Perua nalazi se slikovita oaza Huakacina. Sagrađena je oko malog prirodnog jezera i okružena ogromnim peščanim dinama koje se protežu čak i do nekoliko desetina metara u visinu.
Iz Lime se do Ice moze doći autobusom za 5h, koji saobraća na svakih 2 sata.

Oaza-Huakacina

Ukoliko želite da sami pretražite i rezervišete hotel ili istražite mogućnost samostalne rezervacije avio karata i paket aranžmana kliknite na:

ONLINE REZERVACIJE >

Podelite sa nama svoje želje, pitanja i planove za putovanje. Odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku i osmislićemo posebno kreiranu ponudu za Vas.

ONLINE UPIT >


©2022 think and travel
Powered by APRIL studio