MAROKO – Fascinacija “1001 noći”

Dan 1 – AGADIR ili MARAKEŠ
Individualni dolazak, uz doček na aerodromu i transfer do hotela. Večera u hotelu i noćenje.

Dan 2 – AGADIR – MARAKEŠ – KAZABLANKA
Nakon doručka kreće se put Marakeša, i posle ručka nastavlja se u pravcu Kazablanke, poznate lokacije iz istoimenog filma. U ovom “gradu snova” posetite veliku atrakciju, džamiju Hassan II, izgrađenu na samoj obali mora. Upravo sa te pozicije uživaćete u prelepom pogledu na grad i Atlantski okean, a nakon toga i u planiranom slobodnom vremenu. Naša preporuka je da se prošetate širokim bulevarima, uz koje se nalaze zgrade inspirisane francuskim stilom, građene u 30-im i 40-im godinama prošlog veka. Obavezan je i odlazak na čuvenu Medinu, živopisnu i šarenoliku pijacu na kojoj svi sve prodaju, pa ćete sigurno pronaći i nešto po svom ukusu. Večera i noćenje u Kazablanci.

Dan 3 – KAZABLANKA – RABAT – MEKNES – FES
Za ovaj dan je planirana poseta gradu Rabat, prestonici Maroka. U ovom uzbudljivom gradu posetićete Kraljevsku palatu (dozvoljen obilazak samo spoljašnjeg dela građevine), kao i 44 m visoku, nikada dovršenu Hassan kulu, najpoznatiji simbol grada. U ovom impresivnom kompleksu smešten je i mauzolej Mohameda V. Iskoristite priliku da posetite Kasbah (tvrđavu izgrađenu od gline), nakon čega sledi nastavak putovanja ka sledećem kraljevskom gradu, Meknes. Posle ručka, obiđite monumentalnu kapiju Bab al Mansour, koja sa smatra najlepšom u Maroku, locirana u središu impresivnog, 40 km dugog bedema. Sam grad obiluje predivnim pejzažima oivičenim stablima maslina, a poznat je i po izuzetno dobrim vinima. Sledeća stanica je grad Fes, gde vas očekuju dva noćenja.

Dan 4 – FES
Nakon doručka, otpočinje obilazak grada Fes, najstarijeg od četiri marokanska kraljevska grada i intelektualnog centra države. Poznata džamija Karaouine je glavna tačka u gradu, koju je moguće posetiti samo u spoljašnjem delu. Molitvena sala je okružena sa 270 stubova i 14 ulaza. Izgrađena je u tipičnom mavarskom stilu, a poseduje i pozamašnu biblioteku. U blizini se nalazi i prelepo oslikana Attarine Madrasa, a za obilazak predlažemo i grob osnivača grada Moulay Idriss, jedno od najvećih svetilišta u gradu. Vreme posle ručka iskoristite za šetnju po suku i medini (stari grad), prepuštajući se očaravajućem orijentalnom ambijentu ovog veličanstvenog grada.

Dan 5 – FES – IFRANE – ERFOUD
Danas će vas put odvesti kroz kedrovu šumu do prelepih pejzaža i novih uzbudljivih priča iz prošlosti. Prećićete planinu Srednji Atlas, i nastaviti kroz zimske sportske centre Ifrane, Azrou i Rimahdite do severostočnog dela Visokog Atlasa. Nakon ručka u putu, u popodnevnim satima stižete u Erfoud, koji je svojevrsna ekonomska oaza zemlje. Ova prestonica istočne regije smeštena je na 802 m, a jedan od zanimljivih suvenira koji odavde možete poneti sa sobom su dekorativni predmeti sa prikazom fosilnih ostataka. Ovde ćete imati mogućnost za opcionalni izlet u malu pustinjsku oazu Merzouga na ivici Erg Chebbi oblasti, dela Sahare koji ispunjavaju velike peščane dine, i mesta gde vas očekuje spektakularni zalazak sunca (rezervacije i plaćanje izleta na licu mesta). Večera i noćenje u gradu Erfoud.

Dan 6 – ERFOUD – TINERHIR – OUARZAZATE
Dan započinjete prelaskom preko kamenite pustinje Hamada, i kretanjem ka mestima Tinjdad i Tinerhir. Poseban doživljaj jeste ručak poslužen u kanjonu Todgha Gorge gde će biti prilike i za slobodno vreme u okruženju vertikalnih litica visine i do 300 m. Put nas dalje vodi preko mesta Boumalne i impozantnog “Puta 1000 Kasbaha” sve do grada Ouarzazate lociranog na 1200 m visine, što obezbeđuje prelep pogled na okolinu. Braon i crvene kuće, lep glavni trg i pešačka zona oivičena palmama daju ovom mestu nezaboravan šarm. Večera i noćenje.

Dan 7 – OUARZAZATE – MARRAKECH
Nakon doručka sledi poseta utvrđenom gradu Aït Benhaddou, koji je poslužio kao filmski set kultnih ostvarenja poput “Sodoma i Gomora”, “Lorens od Arbije” i “Gladijator”. Ovaj kasbah (utvrđenje) se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Put vas dalje vodi preko poznatog planinskog prelaza Tizi ‘n’-Tichka u pravcu Marakeša. Ovaj “biser Orijenta” reflektuje sve raznovrsnosti orijentalnog načina života. Zahvaljujući procesu rekonstrukcije krajem prošlog veka, njegova medina (gradsko jezgro, stari grad) i danas odiše starim šarmom u punom sjaju. Atmosferu kao iz čuvene knjige “1001 noć” imaćete prilike da doživite u tradicionalnim marokanskim privatnim rezidencijama poznatim pod nazivom “riad”, sagrađenim oko centralno pozicioniranih dvorišta. Nakon ručka u hotelu, posetite grobnicu Saadian i živopisni trg Jemaa el Fna na kom će vas fascinirati krotioci zmija, čitači sudbine i nezaboravna atmosfera. Večera uz tradicinalni šou (opciono) i noćenje.

Dan 8 – MARRAKECH – AGADIR
Povratak u Agadir. Individualni odlasci (ne pre 14h) ili produžetak boravka.

 

*Organizator kružne ture DERTOUR d.o.o. OTP 486/2010*

REZERVIŠI>

Ukoliko želite da sami pretražite i rezervišete hotel ili istražite mogućnost samostalne rezervacije avio karata i paket aranžmana kliknite na:

ONLINE REZERVACIJE >

Podelite sa nama svoje želje, pitanja i planove za putovanje. Odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku i osmislićemo posebno kreiranu ponudu za Vas.

ONLINE UPIT >


©2019 think and travel
Powered by APRIL studio